Natriumglutamat

Jag mailade till OLW och frågade om och när de planerar ta bort E 621 Natriumglutamat i deras produkter.

Svaret blev:

Hej!

Tack för dina frågor gällande Natriumglutamat.

Natriumglutamat är en smakförstärkare som betecknas med ett E-nummer. (E 621). Flertalet livsmedelsproducenter använder sig av Natriumglutamat då den hjälper slutprodukten att få en intensivare och godare smak. Man kan säga att den ”boostar” samtlig smak i en färdig produkt.

Mängderna som används i våra produkter är mycket mycket små då natriumglutamat endast finns i vår kryddblandning som sedan strös över potatischipsen. Men, din fråga är om vi tänkt ta bort det eller ej. Och där kan jag svara ja. Ja, vi kommer ta bort det succesivt. Smaken är mycket viktig för oss på OLW och vi lägger stora resurser på att hitta bra smaker. Arbetet med att ersätta Natriumglutamat med andra smakbärare är igång men det är ett arbete som tar tid eftersom man måste göra om hela kryddblandningen från början. Många stora livsmedelsproducenter håller på med samma process men alla står inför samma fakta att göra om sina recept från början och det tar tid. Slutprodukten skall smaka som den alltid gjort, annars blir konsumenten missnöjd.

Det är mycket forskning runt glutamats inverkan och de följer vi noga.

Vänliga hälsningar

Pernilla Törnkvist
Konsumentkontakt
OLW Sverige AB

Står man och tittar på deras chips och vad de innehåller så finns det där i allt dom har på hyllan. Allt förutom det som bara ska smaka salt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s